Powered By Blogger

12 Şubat 2011 Cumartesi

ATLAMA VE ATMA BRANŞLARI

ATLAMA BRANŞLARI
Atletizmin bir dalı olan atlamalarda, gerek yüksek ve sırıkla yüksek atlama, gerekse uzun atlama, bir koşu sonunda sıçrama ile yapılır. Atlamalar 4 bölümden oluşur:
Yüksek atlama
Uzun atlama
Üç adım atlama
Sırıkla atlama
 Uzun ve üç adım atlamada yapılan derecenin rekor olabilmesi için arkadan esen rüzgarın hızının saniyede 2 m'yi geçmemesi gerekir.
                                                                  YÜKSEK ATLAMA

Koşarak hız kazandıktan sonra sağlam iki dik sehpanın arasındaki çıtanın üzerinden atlayarak yapılır. Bu atlamada prensip vücudun çıtanın üzerinden düşürmeden geçmesidir. Yüksek atlamayı diğer yarışmalardan ayıran özellikler üç tanedir. Birincisi mesafe dikey olarak ölçülür, ikincisi başarı ve başarısızlık belirli bir yükseklikteki çıtayı aşmaya bağlıdır, üçüncüsü ise atlet başarılı olduğu sürece sayısız deneme hakkına sahiptir.Bu spor dalında başarılı olmak için, bacak adalelerinin doğal bir yaylılık ve tempo kuvvetine sahip olması, vücudun dirençli ve uyumlu olması gerekir. Boy faktörü sanıldığının tersine avantaj oluşturmaz. Atlama alanı olarak kullanılan, çıkış noktası ile yarım daire şeklinde olan hızlanma sahasının uzunluğu, 15 m'den az olamaz. Atlama sehpası, sert ve bükülmez ağaçtan veya madendendir.Aralarındaki mesafe 3.66-4.02 m'dir. Atlama çıtasının uçları kare, üçgen veya yuvarlak olabilir. Ağırlığı 2 kg'ı geçemez. Sehpa üzerindeki çıta, yarışmacının dokunduğu zaman kolayca düşecek biçimde yatay durumdadır. Çıtanın arkasında süngerle doldurulmuş düşme minderi, en az 5x4 m boyutunda ve yeterli kalınlıktadır. Kullanılan malzemelerin başında, topuğu korumak için plastik ve lastik çivili ayakkabıları sayabiliriz. Topuğun kalınlığı 6 mm'yi, taban kalınlığı da 13 mm'yi geçemez.Atlamadan önce hız kazanabilmek için koşulması gerekir. Atlayıcı, 7-11 adım arası yaklaşma koşusunu, 30-40 derecelik bir açı ile giderek hızlanan bir koşu temposi ile yapar. Atlayıcı, çıtaya çok yakın basarak sıçramalıdır. Sıçrayış tek ayakla ve geriye alınmış vücudun gergin bacak üzerine alınmasıyla başlar. Çıta üzerine gelince vücudun ekseni etrafından dönmesi, başın göğüs hizasına alınması ile sürer.Önce dış kol ile savunma bacağının mindere değmesi, sonra da gövdenin kalça ile omuz üzerinde dönüşüyle atlama tamamlanır. Yüksek atlamada yarışmacının uyması gereken en önemli kural; sıçramada tek ayağını kullanmasıdır. Yüksek atlamada yarışmacılar elk atlayacakları yüksekliği kendileri seçerler. Alt sınırın yukarısında olmak kaydıyla herhangi bir yüksekliği atlamadan geçebilirler.Başarılı olduğu sürece sayısız deneme hakkına sahiptirler. Ancak birbirini izleyen üç başarısız atlama denemesi yaptıklarını elenirler. Atlanan yükseklik, dik olarak yer ile çıtanın üst kenarının en alt kısmını içerir. Bir rekor durumunda yükseklik, atlamadan sonra yeniden ölçülür. Kazanan atlet elenmeyen son atlettir.Beraberlik durumunda, söz konusu yüksekliğin üç deneme hakkından en azını kullanarak geçen kazanır. Bu durumda da beraberlik bozulmazsa toplam atlayışı en az olan kazanır. Kullanılan araçların ve atlama alanının düzenli olması atlayışın kurallara uygunluğu ve yüksekliğin ölçülmesi iki veya üç hakem tarafından sağlanır. Yüksek atlama sporu yapan atlayıcıların kullandıkları atlama stilleri 4 tanedir.
1- Scissor (makaslama)
2- Straddle ve Dive Staddle
3- Fosbury Flash
4- Kalifornia (Western Roll)
Bunlardan en popüler olanları Straddle (Binme) ve Fosbury Flash teknikleridir. Straddle'da atlet yüzü aşağıya bakar biçimde, vücudunu çıtanın etrafında döndürerek atlar. Fosbury Flash tekniğinde ise atletin çıtayı önce başı geçer ve omuzlar üzerine düşülür. Kısa zamanda öğrenilmesi ve göze hoş görünmesi Fosbury Flash tekniğini popüler kılmaktadır. Yarışmacı atlama sırasında iki ayağının üzerinde sıçrarsa, çıtayı aşmadan düşerse, atlama anında çıtaya çarpar desteklerinden düşürürse başarısız sayılır.
UZUN ATLAMA (TEK ADIM ATLAMA)

 Tek sıçrayışta en uzak mesafeye ulaşmaya dayanan pist ve alan sporudur. Olimpiyat yarışmalarında yer alan uzun atlama, 1896 yılından bu yana erkekler, 1948'den beri de bayanlar tarafından yapılmaktadır. 1991 yılında Tokyo'da düzenlenen Dünya Atletizm Yarışması'nda Mike Powell, 8.95'lik atlayışla Bob Beamon'a ait 23 yıllık rekoru kırarak, ulaşılması güç bir derecenin sahibi oldu.Uzun atlama yaklaşık 45 m'yi bulan hız alma mesafesinden koşularak, zemin hizasındaki gerileme sahasını geçmeden kum havuzuna atlanılarak yapılır. Bu spor dalında başarılı olmak için atletler süratli koşu, sprintler, yüksek atlama, ayaklarını ve baldırını kuvvetlendirici idmanlar ve cimnastik hareketleri yaparlar ve koşuya tam anlamıyla ısındıktan sonra başlarlar.Atlama alanı olarak kullanılan koşu pistinin en az 1 m ilerisindeki atlama havuzundaki kum, yarışmalardan önce nemlendirilir. Kum havuzunun boyutları en az 2.75x10 m'dir. Her atlayıştan önce atlama çizgisi ile aynı seviyede olması sağlanır. Atlama sırasında kullanılan tahtadan yapılan atlama tahtası, koşu yoluyla eşit düzeyde olacak şekilde toprağa gömülür.Atlama tahtasının ön kısmına da adım hatalarının belirlenmesi için macun döşenir. Yarışmacının kullandığı malzemeler, koşu elbisesi olarak eşofman ve plastik çivili ayakkabılardır. Koşuya, ayaklar bitişik, hafif koşu ritmiyle başlanır. Son hıza basma tahtasına yaklaşıldığında ulaşılması ve tahtaya iyi bir şekilde basılması önemlidir. Sıçramayı takiben dizler kolların altına çekilip, uçuş yapılır. Bunu ayaklar üzerine ileri doğru denge temin edilerek düşme izler.Uzun atlamalarda atletlerin altışar deneme hakları vardır. Atlayıcının ayağı basma tahtasını geçerse, bu deneme ölçülmez. Atlayışın geçersiz olduğunu bildiren kırmızı bayrak hakemler tarafından kaldırılır. Hakemler hataları gözlemek, atlama yerini işaretlemek, atlamayı ölçmek ve yarışmacıları toplamakla görevlidirler.Hakem sayısı her yarışma için değişiklik gösterir. Ölçüm, basma tahtası ile atletin kum havuzundaki en yakın izi arasındaki mesafe esas alınarak yapılır. Ölçülen uzunluk, alttaki en yakın cm'ye indirgenerek yazılır. Uluslararası yarışmalarda üçer atlayışlık eleme turlarında en iyi dereceyi yapan sekiz atlet yeniden üçer atlayış daha yapar. Final olarak adlandırılan bu atlayışlarda kazanan atlet, en iyi dereceyi yapan atlettir
ÜÇ ADIM ATLAMA

Üç adım atlama; sıçrama, adım atma ve atlama biçimindeki üç ayrı kesintisiz hareketin ard arda yapılarak, en uzak mesafeye ulaşmaya dayalı pist ve alan sporudur. 1896'dan beri olimpiyatlarda yer almakta olup, ilk oyunlarda iki sıçrama, sonraları tek sıçrama biçimini aldı.Günümüzde üç adım atlama, hız mesafesi uzun atlamada olduğu gibi 45 m'dir. Burada da atletler uzun atlamada olduğu gibi süratli koşu ayak ve baldırları kuvvetlendirici egzersiz ve cimnastik hareketleri yaparlar. Koşuya tam anlamıyla ısındıktan sonra başlarlar.Sadece üç adım atlayıcı, tek adımcıdan daha alçak sıçramalar yapar. Güç ve denge rüzgara karşı durmak için en gerekli şeylerdir. Atlama saharı olarak kullanılan atlama havuzu ve atlama tahtası, uzun atlamadakinin aynısıdır. Yalnız üç adım atlamada, atlama havuzu ile atlama tahtasının arası en az 11 m'dir.Günümüzde üç adım atlamalarda, süratle atlayan ve sıçrama kuvvetine sahip olanların kullandığı De Silva tekniği ile az süratli olanlar tarafından kullanılan Ortadoğu tekniği tercih edilir. Tek adımın aksine, üç adımda basmadan önce fazla sürat önemli değildir. Sıçrama, çabuk ve koşu yönünde olup tek adımdan daha alçak olmalıdır. Yarışmacı tek ayağı üzerinde havalanır ve aynı ayağının üzerine iner. Bunu yerde atılan ikinci uzun bir adım izler. Adım için diğer ayağının üzerine düşmelidir. Bu süre içinde yarımacı koşu alanındadır. Üçüncü ve son atlamayı yapıp iki ayağıyla havuza düşer.Üç adım atlamalarda da atletlerin altışar hakları vardır. Altı hakkında en iyi dereceyi yapan birinci olur. Atletler, atlayış sırasında yanlış ayağıyla, kasten yere dokunursa atlayış geçersiz olur. Diğer kurallar uzun atlamadakilerin çok benzeridir.
SIRIKLA ATLAMA

Yatay bir çıtanın üstünden bir sırık yardımıyla atlamaya dayanan bir atletizm dalıdır. Atlama branşlarının en zoru olan sırıkla atlama, yardımcı araç kullanılarak yapılan bir spordur. 19. yy. ortalarından beri spor yarışmalarında yer almaktadır.Ukraynalı ünlü sırıkçı Sergei Bubka, 1991 yılında dördü pistte (6.10), dördü de salonda (6.12) olmak üzere sekiz rekor kırıp, toplam dünya rekoru sayısını yirmi sekize çıkararak, sırıkla atlamanın en büyüğü olduğunu kanıtladı. Günümüzde sırıkla atlama, atlama noktasına 45 m uzunluğundaki bir pistten koşularak yapılır.Bir çeşit akrobasi hareketi olan sırıkla atlamada, atletin başarılı olması için güçlü kollarının olması gereklidir. Uzun boylu olmak ayrıca büyük bir avantajdır. Uzun boylular, yükselişlerde üst tutuşu kolay yaparlar, enerjilerini daha ölçülü kullanırlar ve kollarla yapılan çekişlerde daha başarılıdırlar. Ayrıca rüzgar da önemli bir etkendir.Sırıkla atlamada kullanılan en önemli malzeme atlama sırığıdır. Atletler yaklaşık 5 m uzunluğunda, 2 kg ağırlığında, cam elyaflı fiberglass sırık kullanırlar. Bu sırıklar atletlerin boylarına ve ağırlığına göre değişiklik gösterebilir. Ancak uzunluğu ve ağırlığı konusunda bir sınırlama yoktur.Sırıklar hafif eğimli olup, elle iyi kavranabilmesi için altından ve üstünden bantla sarılmıştır. Koşu pistinin ucunda sırığı dayamak için toprağa gömülü sırık sandığı vardır. Atlet bu sırıkla havaya yükselerek iki direk arasındaki metal çıtayı aşmaya çalışır.Sırığı, 2.2 kg ağırlığındaki metal çıtayı geçerken bırakır ve 1 m yüksekliğindeki özel mindere düşer. Sırıkla atlayan atletler, topuklarında süngerli lastik bulunan ya da bu atlayışlar için özel olarak hazırlanmış ayakkabılar kullanırlar. Bu ayakkabılar aynı zamanda ayak bileklerini de koruyucu özellik taşırlar. Atletler, sırığı el altı veya el üstü pozisyonu olarak adlandırılan iki ayrı biçimde taşırlar, 16-22 adım arası olan yaklaşma koşusuna başlar. Bu koşu yavaştan, hızlıya doğru olup, aynı tempo korunur. En yüksek hıza sıçrama noktasında ulaşılır. Sırığın saplama çukuruna yerleştirilmesini, yay gibi gerilen sırığın ucunda atletin havaya yükselmesi izler.Bunu takiben eller ve ayaklar uzatılmış durumdayken sallanış hareketi başlar. Sallanmayı vücudu yükseltecek olan çekme hareketi izler. Bu sırada sırıkçının sırtı yere doğru olup, sırıkla daha yükselmek için itme hareketine geçer. Çıtayı geçeme sırasında önce sol elini, sırıktan çekerek sağ eliyle ittiği sırığı bırakır. Düşüşün ayaklar üzerine, konmanın da uzun oturuş vaziyetinde, kalça üzerine olduğu iniş hareketiyle atlama tamamlanır.Sırıkla atlamalarda atlet, her yükseklik için üç atlama hakkı kullanır. Atlayıcı tespit edilen en az yüksekliğin arttırılmasını isteyebilir. Bir atlet ard arda üç başarısız atlayış yaparsa elenir. Yarışmacı isterse bir ya da iki başarısız atlayıştan sonra kalan atlayış hakkını, daha yüksek bir çıtada deneyebilir. Atlama sırasında sırık kırılması hata sayılmaz.İkisi araç-gereçleri hazırlayıp atışları kaydeden biri de gerilmeyi gözleyip, yarışmacılarla ilgilenen üç görevli hakem vardır. Ölçüm yerden dik olarak, çıtanın üst kenarının altı kısmına kadar yapılır. Her seriden ve rekor duyurusundan sonra yükseklikler ölçülür. En yüksekten atlayan yarışmayı kazanır. Aynı dereceyi paylaşan iki atlet olursa, en son yüksekliği en az denemede aşan, yarışma boyunca çıtayı en az düşüren ya da en az deneme yapan atlet birinci olur.
ATMA BRANŞLARI
I. GÜLLE ATMA

Gülle Erkeklerde; 7.260 kg Ağırlığında ve 110-30mm çapında , bayanlarda ; 4kg ağırlığında ve 95-100mm çapındadır. Gülle Atma Branşı 2.13,5 mt. çapında bir dairenin içinde, kurallara uygun şekilde atılmak zorundadır (bayanlar ve erkeklerde aynı).Gülle Atma Tekniği: İki değişik teknik uygulanabilmektedir. 1. teknik kayarak yapılırken, 2. teknik dönerek yapılmaktadır. Atıcının sırtı atış yönüne dönüktür, vücut ağırlığını sağ bacak üzerinde toplarken sol ayak yukarı kaldırılır. Geriye doğru kayma hareketi yapılır sol ayak takoza dayanır. Sol kol geniş bir açı ile atış yönüne doğru açılırken, sağ ayak atış yönüne doğru çevrilir ve gülle omuzdan ileri doğru itilerek atılır.
Bütün Zamanların En İyi Üç Bayan Güllecisi
Nadezhda CHİZHOVA(URS): 1972 yılında olimpiyatlarda altın madalya kazandığında 21 metrelik barajı aşarak bir ilki gerçekleştirmiştir.
Randy MATSON (ABD): Onun 22:63 metrelik Dünya Rekoru bugüne kadar kimse tarafından kırılamamıştır. Ayrıca Dünya ve Olimpiyat Şampiyonudur.
Astirid KUMBERNUS (ALM): İyi bir yarışmacı olan KUMBERNUSS, 1996'da Olimpiyat Şampiyonu olmasının yanı sıra Dünya Şampiyonluğunu üç kez kazanmıştır.
Bütün Zamanların En İyi Üç Erkek Güllecisi 
Parry O'BRİEN(ABD): 1952 ile 1956 yılları arsında tam 116 yarışmayı kazanmıştır.10.8 'lik 100 metre erkekler derecesiyle iki Olimpiyat Şampiyonluğu kazanmış, 18-19 metreyi atan ilk gülleci.
Rady MATSON (ABD): 1968 yılında , 21.52'lik derecesiyle kendisinden sonrakilere yaklaşık bir metre fark atarak Olimpiyat Şampiyonu oldu. 
Werner GÜNTHÖR(İSVİÇRE): Beş yıl ard arda 22 metrenin üzerinde atış yaparak tarihe geçmiştir.
II. DİSK ATMA

Erkeklerde 2kg ağırlığında , 219-221mm çapında,bayanlarda 1kg ağırlığında ve 180-182mm çapında olup, 2.50mt çapında bir daireden atılır.Disk Atma Tekniği: Başlarken bacaklar omuz genişliğinde açık sırt atış yönüne doğrudur . Sporcu sağ kolunu geriye doğru açar, aynı anda dizlerin üzerine çökerek bacak hareketleri başlar. Sol bacak geriye doğru çevrilir ve ağrırlık sol ayakta toplanır. Sağ ayak savurma hareketi ile sol ayağın önüne geçer dairenin orta noktasın yerleştirilir ve arkasından sol ayak sağ ayağın arkasın yerleştirilir. Bu hareketler sırasında diski tutan kol geride tutulur.Sol kol geniş bir açı ile atış yönüne doğru açılır, sağ bacak atış yününe doğru çevrilir ve sağ kol ileri doğru uzatılarak atış tamamlanır.
Bütün Zamanların En İyi Üç Erkek Diskçisi
Al OERTER (ABD): 12 yıl içerisinde dört altın madalya kazanarak bütün olimpiyatların en iyi yarışmacılarından biri olmuştur. 1980 yılında 69.46'lık derecesini atıp dünya rekorunu kırdığında 43 yaşındaydı.
Jürgen Schult (ALM): Olimpiyat,Dünya ve Avrupa Şampiyonu olmuştur. 1986 dan beri 74.08m'lik derecesiyle dünya rekorunun sahibi olan Schult dünyanın en iyi sporcularından birisidir.
Lars RİEDEL (ALM): 1996'da Olimpiyat Şampiyonu olan Riedel ard arda dört dünya şampiyonluğu elde etmiştir.(2.80m boyunda bir atletti)
Bütün Zamanların En İyi Üç Bayan Diskçisi
Lia MANOLİU (ROM): 1972 yılında kendisinin beşinci olimpiyatı olan yarışmaya altıncı bir rekor kırmak için gittiğinde bütün olimpiyat şampiyonu bayanların en yaşlısıydı.( 36 yaş)
Faina MALNİK(): 1972 Olimpiyat Şampiyonu Melnik 1971-1976 yılları arasında 11 dünya rekoru kırmış ve 70.20m'lik dereceyle 70m'yi geçen ilk bayan sporcudur.
Evelin JAHL(GDR): 1976 yılında ilk olimpiyat şampiyonluğunu kazandığında sadece 20 yaşındaydı ve dört yıl sonra tekrar şampiyon oldu. 70.72m ve 71.50m arasında önemli dünya rekorları kırmıştır.
III. CİRİT ATMA



Cirit 25 - 30m'lik bir koşu alanı içerisinde koşularak yapılan tek atma branşı özelliği taşımaktadır. Bayanlar 600gr, erkekler 800gr ağırlığında aletlerle atışlarını yaparlar.Cirit Atma Tekniği: Koşarak başlanan daha sonra koşunun hızı ile i 5 büyük çapraz adımla devam eden , sağlanan hızın atış aletine yansıtılmasıyla sonlanan hareketlerin bütününden oluşur.
Bütün Zamanların En İyi Üç Bayan Ciritçisi
Ruth FUCHS(GDR): Sadece iki kere olimpiyat şampiyonu olurken altı dünya rekoru kırmış ve 1980 yılında 69.96 m'lik derecesiyle en iyi deresini elde etti.
Petra FELKE (GDR): Petra FELKE 1988 yılında 80metrelik mesafeye ulaşarak Dünya Rekorunun sahibi olmuştur.Olimpiyat Şampiyonu olduğu süre içerisinde hiç kimse onun rekoruna yaklaşamamiş ve aslada yaklaşamayacaktır. ( Yeni sistem cirit atılmaya başlanmıştır.)
Trine HATTESTAD (NOR): Ciritte iki kere dünya şampiyonu olan Hattestad canlılık kazandırmış, 1993 yılında eski cirit ile 72.12 metrelik derecesine ulaşmış ve yeni ciritle 69.48metre ile dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır.
Bütün Zamanların En İyi Üç Erkek Ciritçisi
Matti JARVİNEN(FİN): 1906 Greek-style disk şampiyonunun oğlu, 1932 yılında olimpiyat altınını aldığında dünya rekorunu 71.01'den 77.23 metreye çıkartmıştı.
Janis LUSİS(URS): Letonya 1971 ve 1971 arasında dört Avrupa şampiyonluğu kazandıran sporculerı ,1986'da Olimpiyatlarda altın madalyanın sahibi oldu ve iki dünya rekoru kırdı.
Jan ZELEZNY (ÇEK): Dünya ve olimpiyat şampiyonu ve aynı zamanda 98:48'lik derecesi dünya rekoru olarak literatürde yerini almıştır.
                                                                            IV. ÇEKİÇ ATMA

Çekiç Üç bölümden oluşur; Çekiç sapı, çekiç teli ve çekiç güllesi. 1987'den beri erkeklerde çekicin ağırlığı 7.260 kg boyu ise 1.175-1.215m arasında olabilmektedir.Bayanlarda Çekicin ağırlığı 4kg'dır, boyu ise erkelerin çekiciyle aynıdır. IAAF bayanların rekorunu 1995 yılından itibaren onaylamaya başlamıştır. Büyükler Dünya Şampiyonası Statüsüne alınması ise 1999 yılında yapılan Sidney Olimpiyatlarından sonra olmuştur.Çekiç Atma Tekniği ; iki çeviriş, üç yada dört dönüşle yapılır. Baş üzerinde iki çevirişle, sol ayağın topuğu, sağ ayağın parmak ucunda dizler bükük ve sırt dik tutularak dönüş hareketine başlanır . Sol ayak dönüş esnasında topuktan parmak ucuna geçer ve sağ ayak sol ayağın etrafından dönüşü tamamlar . Bu ayak hareketleriyle birlikte dizlerin bükülü olması ve merkez ağırlığın sol ayakta olması sağlanır. Kollar serbest , sırt dik tutulur ve bu dönüş hareketi üç ya da dört kez tekrarlanarak atış tamamlanır.
Bütün Zamanların En İyi Üç Erkek Çekiç Atıcıları
Jhon Flanagan(ABD): 1895-1909 yılları arasında kaydedilen 19 tane Olimpiyat Şampiyonluğu bulunmaktadır.
Pat Ryan(ABD): Onun 1913 yılında atığı 57:77m'lik derecesi 1937 yılına kadar kimse tarafından kırılamamıştır.1920 yılında Olimpiyat Şampiyonu olmuştur.
Yuriy Sedykh(Eski Sovyetler): 1980 yılından bu yana Dünya Rekorunun sahibidir ve 85m 'nin üzerinde 21 derecesi sayesinde 1976- 1980 yılları arasında Olimpiyat Şampiyonu olmuştur.
Bütün Zamanların En İyi İki Bayan Çekiç Atıcıları
Olga Kuzenkova(RUS): 1994 yılında attığı 66.84'lük derecesi ile resmi olarak dünya rekorunu kırmış, 1997'de bu branş da 70m'nin üstüne çıkan ilk atlettir.
Mihaella Meliate(ROM): İlk Dünya Rekorunu Kırdığında 19 yaşındaydı.1998 yılında Avrupa , 1999 yılında Dünya Rekorlarını Kuzenkova'yı geçerek kırmış ve bu mücadele 76m'ye kadar ilerlemesini sağlamıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder